h

ZO HELP JE MENSEN NIET AAN WERK

26 augustus 2005

ZO HELP JE MENSEN NIET AAN WERK

Hoe staat het met onderzoek praktijken reïntegratiebedrijven Uden e.o.?

SP-raadslid Wim Somers stelt vragen aan het College naar aanleiding van frauduleus handelen door reïntegratiebedrijven; is dit ook in Uden aan de orde? Een vaag, kort en teleurstellend antwoord was daarop de reactie.

Aanleiding van de vraag was dat de SP landelijk argwanend is geworden naar de vermeende prestaties van dergelijke integratiebedrijven, -bedrijfjes.
Het bleken in veel gevallen geen prestaties maar wanprestaties te zijn. Ja, staatssecretaris Van Hoof erkent nu dat er zelfs sprake is van frauduleus handelen en dat liegt er dus niet om. "Oneigenlijk gebruik van reïntegratiegelden", is een andere gebezigde term van Van Hoof.

TNO heeft in opdracht van de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD) een onderzoek uitgevoerd naar misbruik van deze reïntegratiegelden. Reïntegratiebedrijven vermelden in offertes betere prestaties dan zij behaald hebben, declareren activiteiten die niet of niet volledig zijn uitgevoerd, declareren dubbel en houden werkzoekenden onnodig lang vast in de hoop dat ze op eigen kracht werk vinden zodat ze het geld kunnen opstrijken.

Dat heeft landelijk twee zaken opgeleverd die nu strafrechtelijk worden onderzocht. Dit lijkt me maar een klein topje van de ijsberg. De staatssecretaris vindt in feite dat volstaan met de opmerkingen dat het UWV en de gemeenten beter moeten gaan controleren. De SIOD moet met bezem en stofkam door deze branche, waar per jaar 500 miljoen publiek geld omgaat.

In de gemeente Uden besteden wij ook activiteiten uit aan particuliere reïntegratiebedrijven. Het gaat in onze gemeente om grote sommen geld. Daarnaast zijn er prestatieafspraken gemaakt om mensen in een WWB- uitkering te laten uitstromen naar de arbeidsmarkt.

De vragen zijn als volgt door Wim Somers geformuleerd en op 7 juni gezonden aan het College:
1. Voldoen de ingehuurde reïntegratiebedrijven aan hun gestelde prestatieafspraken?
2. Zo nee, welke maatregelen neemt het College naar deze reïntegratiebedrijven?
3. Wil het College een overzicht verschaffen van de tot nu behaalde resultaten van de ingehuurde reïntegratiebedrijven?

Actie College van Burgemeester en Wethouders:
Op 28 juni jl. antwoordde het het College als volgt:
Inzake uw verzoek om inzicht te verschaffen van de tot nu toe behaalde resultaten van de ingehuurde reïntegratiebedrijven delen wij u het
volgende mede.

- De ingehuurde reïntegratiebedrijven voldoen aan de gestelde prestatie afspraken. De afspraken, waarbij de prestatie uiteen kan lopen van 'uitstroom d.m.v. arbeid' tot 'een poging om maatschappelijk isolement te doorbreken' of het uitsluitend 'uitvoeren van een diagnose', zijn geregeld via raamovereenkomsten. Er is sprake van een sluitend aanbod van reïntegratievoorzieningen ten behoeve van de doelgroepen.
Er wordt druk aan gewerkt om de behaalde resultaten van de ingehuurde reïntegratiebedrijven overzichtelijk in beeld te brengen. Hierbij zal ook worden gekeken naar de effecten van het werken met het inkoop handboek 2005. Deze effecten zullen voor het eerst eind 2005 goed zichtbaar zijn. Begin 2006 zal het gevraagde overzicht gereed zijn. -

Reactie van de SP Uden:

"Eind 2005 goed zichtbaar" en "Begin 2006 gereed"? Dat zijn geen antwoorden op boven gestelde vragen, maar een opsomming van hetgeen men mee bezig is. En dan nog is niet duidelijk over waar ze nu precies mee bezig zijn. Het handboek "inkoop 2005" zal in 2006 dermate aangepast zijn
(juist om die fraude uit te bannen) dat van het eerste boek "geen chocola gemaakt kan worden". De mogelijkheid van oneigenlijk gebruik van genoemde gelden bestaat tot eind 2005. Daarmee ook fraude. Want juist handelen is prestatieafspraken nakomen. Prestatie is mensen begeleiden naar werk, mensen perspectief bieden die nu nog een uitkering hebben. Het College gaat er op voorhand vanuit dat er in Uden niet frauduleus gehandeld kan worden, anders zou er wel direct gerichte actie zijn ondernomen. Dat is wat je noemt "het paard achter de kar spannen".
De SP Uden vindt deze reactie van het College dan ook onaanvaardbaar en eigenlijk ook onverantwoord door een afwachtende houding aan te nemen. Het gaat hier immers ook om gemeenschapsgelden. Deze afwachtende houding resulteert dat mensen die begeleid dienen te worden naar werk, nog lang kunnen wachten op "DE BAAN".

Wim Somers

U bent hier