h

Problemen genderzorg voor Jongeren in Brabant

7 december 2024

Problemen genderzorg voor Jongeren in Brabant

Foto: SP

Doordat het Genderteam Zuid-Nederland is opgeheven is de toekomst van zo'n 900 Brabanders en Limburgers die genderzorg willen, onzeker is geworden. 

Genderteam Zuid-Nederland was een specialistische organisatie die zich richtte op cliënten met genderdysforie (de onvrede met het biologische geslacht). In Zuid-Nederland kan daardoor nog maar op één plek genderdysforie gediagnosticeerd worden: bij BuroJIJ in Loon op Zand. Daar is de wachttijd op dit moment al bijna een jaar. De diagnose genderdysforie is nodig als mensen de stap naar het ziekenhuis willen zetten, voor bijvoorbeeld hormoonbehandeling of een operatie.

Minderjarige Brabanders kunnen op dit moment nergens in Zuid-Nederland terecht. Tot vorig jaar bood BuroJIJ de hulp om een diagnose te krijgen ook aan minderjarigen, maar omdat elke gemeente andere regels hanteert, was dit voor de organisatie niet meer houdbaar. Inmiddels heeft BuroJIJ aan alle gemeenten een uniforme werkwijze/factuurwijze voorgesteld, waardoor deze organisatie wél genderzorg aan minderjarigen kan bieden, mits gemeenten deze werkwijze volgen.

Hierdoor zien we weer eens dat je postcode bepaalt hoe goed je zorg is, want sommige gemeenten, zoals Bernheze, conformeren zich aan deze werkwijze, terwijl andere gemeenten vasthouden aan hun eigen systeem. Hiervan worden de kinderen in de gemeenten die vasthouden aan hun eigen systeem de dupe.

De SP vindt het belangrijk dat inwoners van onze gemeente die onvrede hebben over het biologische geslacht, terecht kunnen bij een organisatie die zich voor hen inzet en een diagnose kan stellen waarmee zij bij ziekenhuizen terechtkunnen.

Genderdysforie voor veel van deze inwoners, met name minderjarigen, een enorme worsteling. Hier komt nog eens bij dat trajecten met hormoonbehandeling of operaties een lange tijd duren, vanaf de diagnose tot aan medische vervolgstappen zeker 6,5 jaar. Het is dus van groot belang dat inwoners snel bij een organisatie terechtkunnen die de diagnose genderdysforie kan stellen.

De SP vindt daarom dat de gemeente Maashorst de door BuroJIJ voorgestelde uniforme werkwijze zoveel mogelijk moet volgen.

Tevens willen we dat men e gemeentelijks samenwerking gaat kijken of we maatregelen kunnen nemen om de wachtlijsten op genderzorg in het algemeen te verkleinen.

Reactie toevoegen

U bent hier