h

SP laat winkelend Udens publiek honderden miljoenen uitgeven

26 september 2005

SP laat winkelend Udens publiek honderden miljoenen uitgeven

Op zaterdag 17 september jl. stond er weer een SP-stand aan de Sacramentsweg te Uden. Wat kon men nu weer verwachten? Nou, gewoon: veel geld mocht er uitgegeven worden! Elke deelnemer ontving van de SP-medewerkers vijf "nepbiljetten" van 10.000.000,-- euro. Dit geld mocht besteed worden aan elk willekeurig doel (voor wat betreft hetgeen er in Uden e.o. speelt), wat voor hen belangrijk is. Er kon véél geld gespendeerd worden aan:

1. Sport, cultuur, jeugd, ouderen, gehandicapten (uitslag 24% in grafiek blauw)
2. Sociale woningbouw (uitslag 21% in grafiek donkerbruin)
3. Ziekenhuis (uitslag 16% in grafiek geel)
4. Werkgelegenheid (uitslag 14% in grafiek groen/blauw)
5. Natuur en milieu (uitslag 14% in grafiek paars/donkerbruin)
6. Lightrail, openbaar vervoer (uitslag 5% in grafiek oud-rose)
7. Meer wegen en drempels (uitslag 3% in grafiek donkerblauw)
8. Centrum west (uitslag 3% in grafiek lichtblauw)

Er werd flink gediscussieerd met de SP-medewerkers. Een voorbeeld: "Moet er wel of geen geld uitgegeven worden aan een ziekenhuis en zo ja, welke locatie is daarvoor het meest geschikt?" Negentig procent vond dat de locatie "Van Lankveld" het meest geschikt is. De overige "doelen" spreken voor zich. Voor het plan "Centrum West" voelde men nog het minst evenals "meer wegen en drempels". De meeste mensen vinden dit pure geldverspilling!

Het spreekt vanzelf dat mensen de keuze hadden meerdere geldbiljetten aan één zaak te spenderen. Kort samengevat betekent dit dat deze uitslag lijnrecht staat tegenover dat wat het College voorstaat. Ook nu weer heeft de Udenaar zich uitgesproken over een eigen voorkeur, net als bij de uitslag van de Europese Grondwet (60% tegen). Het College vindt het enorm belangrijk dat, middels deze plannen (m.n. Centrum West en Ziekenhuis Hengstheuvel), meer mensen Uden komen bezoeken omwille van de plaatselijke economie. Men wil een soortement metropool van Uden maken, anders zou je de term "Central Park" niet hanteren.

Kortom, voor wat betreft bovenstaand kan geconcludeerd worden dat het College veel te pretentieus bezig is m.b.t. het (inter-)regionale belang en daarbij vergeet wat de Udense bevolking nou eigenlijk zelf wil. Daar houdt de SP dus wél rekening mee. Want bij verwezenlijking van die plannen zal, eerder vroeg dan laat, de Udense bevolking de (torenhoge) rekening gepresenteerd krijgen. Het moge nu dan toch wel duidelijk zijn, College!!!

U bent hier