h

SP actief voor behoud MRK

2 september 2008

SP actief voor behoud MRK

Het leek opzettelijk gepland: midden in de zomerperiode kwam het bericht dat het Museum voor Religieuze Kunst bijna zeker naar Den Bosch zou verhuizen. Dat was het advies van een commissie van ‘wijze mannen’ die de toekomst van het MRK onderzochten nadat het bestuur was opgestapt. Van de kant van de gemeente bleef het akelig stil over dit advies…

De SP reageerde direct door meteen schriftelijk vragen te stellen. Want het college van B&W zou volgens een persbericht de komende maanden gaan ‘denken en praten’ met anderen, maar het was helemaal niet duidelijk welk standpunt B&W daarbij zou innemen. Dat wilde de SP wel weten, zeker als B&W namens de raad zouden praten.
Het MRK hoort gewoon in Uden omdat haar unieke historie hier bewaard moet blijven op die speciale plek. Welke andere bestemming moet dit prachtige Rijksmonument anders hebben in de toekomst? Bovendien is het MRK, samen met de Maashorst een van de weinige ‘parels’ die Uden kent. Het hoofd van de afdeling Welzijn verwoordde zijn mening perfect door te zeggen dat sprake is van een doffe parel die moet worden opgepoetst en aan een kralenketting moet worden geregen. En dat is heel wat eenvoudiger dan een parel maken!
Verder is de SP van mening dat er een kaalslag in de cultuur dreigt: eerst ging de Pronkkamer dicht, daarna wed de subsidie voor de Volksuniversiteit geschrapt en zijn er plannen om Markant te privatiseren, waarmee het cultureel gehalte al gevaar loopt. En als klap op de vuurpijl zou dan het MRK verdwijnen!
Er blijken heel wat mensen te zijn in Uden die wakker geschud zijn. Dat leidde zelfs tot uitspraken waarin vooral de SP, meer dan alle andere partijen in Uden, wordt gezien als daadwerkelijke belangenbehartiger van cultureel erfgoed en pleitbezorger voor een langere termijn visie.
Al snel liet ook het CDA weten voor behoud te zijn. Het college van B&W kwam in actie en heeft besloten een tegenadvies te laten opstellen.
Er kwam een comité (met daarin ook de SP) om druk uit te oefenen op de politiek en het MRK om alles op alles te zetten om het museum te behouden. En met succes!
Inmiddels is duidelijk dat de meeste fracties – waarschijnlijk door de grote druk – ook vóór behoud zijn. En dat maakt het perspectief eind augustus al weer heel anders dan begin juli. B&W hebben toegezegd zeer actief te willen zijn voor behoud, onder andere via het nieuwe bestuur. Gelukkig maar dat het college niet van plan is parels voor de zwijnen te gooien.

De SP en ook het comité ter behoud zullen intussen doorgaan met hun activiteiten. Ons uitgangspunt is helder: het MRK hoort in Uden! En er liggen genoeg kansen om het museum de komende jaren te versterken, zeker nu de provincie bereid is er extra geld in te stoppen. Dat daarbij samenwerking plaatsvindt met het Noord-Brabants Museum hoeft geen probleem te zijn, als die samenwerking maar gelikwaardig is en leidt tot wederzijds voordeel. In het advies dat er nu ligt zou het MRK ondergesneeuwd en versnipperd worden en bovendien vertrekken naar Den Bosch.

De onthutsende conclusie mag duidelijk zijn. Dat parels voor de zwijnen gooien toch bijna in praktijk was gebracht.
Wordt vervolgd…

Spencer Zeegers & Annie van Genugten
SP-raadsleden

U bent hier