h

SP Actueel Januari 2009

11 februari 2009

SP Actueel Januari 2009

Minimabeleid in uden onvoldoende, bevordert niet het maximaal meedoen.

De coalitie van CDA/VVD/Jong Uden/Leefbaar Uden/PvdA hebben de mond vol van dat minima maximaal mee moeten kunnen doen aan de samenleving. Maar wat is er van terecht gekomen en geeft de komende tijd hoop op een betere toekomst?

Als SP hebben wij voorstellen gedaan om het minimabeleid te verbeteren:

  • Tegemoetkoming schoolkosten voor kinderen tot en met 16 jaar;
  • Snelle uitvoering verstrekking computers;
  • Schuldhulpverlening professionaliseren;
  • Langdurigheidtoeslag verstrekken na drie jaar minimumloon.

Er is maar één voorstel overgenomen en wel de langdurigheidstoeslag te verstrekken na 3 jaar op het minimum te hebben moeten leven. Eerst was dat 5 jaar.

Er is meer dan € 70.000,- beschikbaar om computers aan ouders met schoolgaande kinderen te verstrekken. Dat ligt al een jaar op de plank bij de gemeente, maar eerst moet er geanalyseerd worden wie hiervoor in aanmerking kunnen komen. Wij weten vooraf al dat dat ouders zijn met inderen die een minimumloon hebben. We hebben voorstellen gedaan om onmiddellijk hiermee te starten, maar nee wachten, wachten en nog eens wachten.

Ook het voorstel om ouders met schoolgaande kinderen per kind € 200,-- te verstrekken om mee te kunnen doen aan schooluitstapjes, schoolactiviteiten, en kosten die buiten de reguliere kosten vallen te vergoeden werd niet overgenomen. Dat moest maar aangevraagd worden via het Activiteitenfonds vond de coalitie. Dan moeten er echter weer moeilijke keuzes gemaakt worden tussen een lidmaatschap van een sportvereniging of meedoen aan schoolactiviteiten. Weer een onwerkelijke keuze die het “Maximaal Meedoen”, zoals de coalitie deze voorstaat, echt niet bevordert, neen zelfs tegenstaat!

Schuldhulpverlening moet professioneler worden! Het is niet zo dat de vrijwilligers via de vrijwilligerscentrale geen goed werk verlenen, maar er worden steeds meer eisen aan hen gesteld. Er moet in 2010 een vereiste certificering gehaald worden. Dit kost tijd, energie en heel veel geld. Het is beter om dit werk door professionals te laten uitvoeren. Ons voorstel is: Laat dit werk in de toekomst door professionele krachten uitvoeren, die op hun deskundigheid kunnen worden aangesproken. Maar vooral mensen met schulden echt professioneel kunnen helpen en die namens de gemeente dit werk verrichten.”

De conclusie van mij en van onze fractie is, dat er nog veel te verbeteren valt aan het minimabeleid. Het zijn nu vooral veel grote woorden, maar heel weinig daden! We zullen kritiek blijven geven en verbetervoorstellen blijven aandragen, totdat mensen met een minimuminkomen ook echt een financiële ondersteuning krijgen van de gemeente. Daar staan en gaan wij voor als SP!
Wim Somers, raadslid

U bent hier