h

Uit de raad: Plastic Afval en Milieustraat

11 juni 2009

Uit de raad: Plastic Afval en Milieustraat

Regelmatig krijg ik van inwoners de vraag: “wanneer begint Uden met het inzamelen van plastic afval?” Het antwoord is: nog dit jaar!

In de commissie vergadering Algemene Zaken (AZ) stond: “Afval in beweging” op de agenda, en een van de punten was het inzamelen van het kunststof afval. Uden wil dit jaar beginnen met ophalen door middel van zakken die gratis aan de inwoners verstrekt worden. Er wordt nog gedacht aan een “verankering” van die zakken, want plastic weegt niks en waait gauw weg. Ze zullen ook rekening moeten houden met de kleur. In veel gemeentes heeft knalgeel de voorkeur, maar meeuwen zijn gek op geel en pikken de zakken kapot. Onderzoek heeft uitgewezen dat ze niet van rood houden, die zakken laten ze met rust. Dus wie weet kleuren de Udense straten eens per maand SP rood!

Bij het agendapunt stond ook “twee gratis stortbonnen” , voor 2x 1,5 m3 wijzigen in één gratis bon, want de milieustraat moet meer kostendekkend worden. Daar zijn wij het niet mee eens. Een simpel rekensommetje leert dat er 32.000 bonnen verstrekt worden en er worden er maar 12.000 gebruikt! Als ze die 32.000 bonnen, 2 per adres, begroot hebben, houden ze geld over (of komen minder tekort) omdat nog niet de helft gebruikt wordt. Bovendien vrezen wij dat er meer zwerfafval komt als mensen vaker moeten gaan betalen bij de milieustraat, zeker in deze crisistijd. De gemeente denkt dat de mensen milieubewuster worden als de milieustraat duurder wordt. Zo kunnen oude spullen ook naar de Kringloopwinkel en groenafval kan toch ook in de groene kliko? Hebben ze wel eens een paar struiken in de tuin omgezaagd? Waarschijnlijk niet, dan zouden weten dat die erg vlug vol is. Als ‘groene gemeente’ kun je op je vingers natellen dat er veel mensen zijn met een tuin.

De SP wil handhaving van 2 bonnen per gezin en in de Raadsvergadering zullen wij daar een amendement over indienen. Wordt vervolgd.

José Louwers, raadslid.

U bent hier