h

Samenvatting algemene beschouwingen: ‘De voerman, het paard en de zweep’

3 december 2009

Samenvatting algemene beschouwingen: ‘De voerman, het paard en de zweep’

“Het is maar wie er over de zweep praat, de voerman of het paard”, zo luidt een oud gezegde. De SP heeft dat als motto gekozen voor de algemene beschouwingen, omdat er soms grote tegenstellingen zijn tussen hoe B&W hun beleid beschrijven en hoe mensen dat in de praktijk ervaren.

Het schrijnendst is dat misschien wel in de zorg, waar de bezuinigingen voor veel ellende zorgen bij mensen die de zorg hard nodig hebben en hoofdbrekens bij degenen die die zorg leveren, of het nu betaalde hulpverleners zijn of mantelzorgers. In Uden vallend door de bezuinigingen vele honderden tussen wal en schip: mensen met beginnende dementie, mensen met handicaps en mensen met psychische problemen. De AWBZ stopt en de gemeente neemt het niet of nauwelijks over.

Maar er zijn meer zaken waarin de begroting de werkelijkheid rooskleuriger voorstelt dan zij is voor velen. Wat hebben de duizenden woningzoekenden aan onbetaalbare woningen die wel gebouwd worden, terwijl de goedkope huurwoningen achteraan komen? Wat schieten kleine verenigingen op met een prestigieuze en dure evenementenhal, terwijl ze op zoek zijn naar kleine en betaalbare ruimte?

Wat moet een kleine zelfstandige winkelier nu met de plannen om elke zondag de winkels open te laten gaan? Hebben zijn en hun personeel dan nooit meer rust?

Trots melden B&W dat de begroting sluit en dat de belasting niet hoger wordt. Maar er wordt niet of nauwelijks geïnvesteerd in de samenleving; sommige plannen worden zelfs in de ijskast gezet, zoals investeren in wijkvoorzieningen. Daar is geen geld voor, terwijl er zomaar 1.500.000 euro uitgetrokken wordt om de privatisering van Markant mogelijk te maken. Dat geld gaat naar één ondernemer; verenigingen moeten maar wachten.

B&W zeggen dat ze Uden samen met de mensen willen vormgeven. Prima, vindt ook de SP. Maar in de praktijk horen we mensen vaak zeggen dat dit ‘samen’ echt niet zo ervaren wordt. Besluiten liggen al vast, terwijl argumenten van bijvoorbeeld omwonenden niet lijken te tellen. De plannen voor de Vrije Teugel en het schrappen van een dubbele fietstunnel bij de rotonde Ben van Dijk zijn daarvan voorbeelden.

Er is een mooie sportvisie geschreven, maar wanneer de clubs nu daadwerkelijk kunnen rekenen op eerlijke en betaalbare tarieven voor hun accommodaties, is niet duidelijk.

De voerman, de zweep en het paard: de SP zal tijdens de begrotingsdiscussie voorstellen doen die ervoor zorgen dat het paard vooruit kan, zonder dat de zweep er over hoeft!

U bent hier