h

SP Actueel: Arbeid Re-integratie moet anders!

10 februari 2010

SP Actueel: Arbeid Re-integratie moet anders!

SP geschokt over beleid Arbeidsre-integratie, miljoenen euro’s over de balk gegooid? De rekenkamercommissie heeft een onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van het arbeidsre-integratiebeleid van de gemeente Uden. De conclusies zijn schrikbarend.

Het vele gemeenschapsgeld dat er ingestoken is wordt niet effectief gebruikt. De resultaten van vele honderden re-integratietrajecten hebben niet geleid tot het werkelijk hebben van een baan in plaats van een uitkering. Veel van de mensen die aan een traject deelgenomen hebben, zitten weer thuis en hebben weer een uitkering. Dat concludeert na een zeer grondig onderzoek de rekenkamercommissie.

De aanbevelingen die de rekenkamercommissie doet, vinden wij van groot belang.

Bagatellisering door coalitie en college.

Deze vinden dat het resultaat wel bevredigend is en dat er goed gewerkt is. De vraag van ons als SP blijft waarom de aanbevelingen van de rekenkamer door iedereen onderschreven worden, maar men toch blijft roepen dat het gevoerde beleid succesvol is. Dat is onbegrijpelijk.

Waar zit hem nou de kneep?

Er wordt heel veel geld geïnvesteerd in arbeidsre-integratie, miljoenen in de gemeente Uden.
Het resultaat is dat er in de jaren 2005 tot met 2008 maar circa vijftig mensen definitief uitgestroomd zijn naar werk, die dus niet terug gekomen zijn in de uitkering.
Er wordt door particuliere re-integratie bureaus veel geld verdiend, maar ze worden niet echt afgerekend op resultaat.

Maar wat moet er dan anders?

Er moet een beleid zijn dat mensen in een uitkering in het re-integratietraject een zodanige bagage mee krijgen dat zij weer volwaardig kunnen deelnemen op de arbeidsmarkt. Hun rugzak moet vol zitten met kennis in het vakgebied, dat ze de concurrentie weer aankunnen met diegene die al werk hebben.
Er moet door de gemeente gefocust worden op uitstroom die langdurig is.
De mensen moeten het perspectief hebben te kunnen blijven werken en niet opnieuw afhankelijk te worden van een uitkering. De medewerkers van de Sociale Dienst moeten zelf de re-integratie uitvoeren. Niet de dure bureaus, deze hebben een winstoogmerk en staan niet in dienst van diegene die blijvend werk zoekt.
De raad moet zijn verantwoordelijkheid nemen, bovenop de uitvoering zitten en het college voortdurend controleren op de bereikte resultaten en bijsturen waar het nodig is.

Het effect moet zijn dat mensen weer onafhankelijk worden van een uitkering, dat is een eerste vereiste.
Dit kost geld! Ja dat is zo! Maar de beschikbare gelden kunnen en moeten veel effectiever besteed gaan worden. De mens dient in de re-integratie weer centraal te staan!

Wij blijven voorstellen doen om verbeteringen te realiseren.
Te beginnen met een pleidooi om de aanbevelingen van de rekenkamercommissie nog scherper te maken.

Wim Somers, SP-raadslid

U bent hier