h

SP tegen zondagsopening

27 juni 2010

SP tegen zondagsopening

Jong Uden heeft voorgesteld om voortaan op alle zondagen de winkels open te laten zijn als ze dat willen. Uden moet daarvoor gebombardeerd worden tot toeristische trekpleister. De SP is mordicus tegen, net als een overgrote meerderheid van de winkeliers. Op 8 juli komt het voorstel in de raad en nu is nog onduidelijk hoe andere partijen zullen stemmen.

In de commissievergadering van mei leidde het voorstel van Jong Uden tot een stevige discussie met Jong Uden en D66 aan de ene kant en de SP,PvdA en CDA aan de andere kant. VVD-leefbaar Uden hield zich op de vlakte. Jong Uden wil de winkeliers zelf laten bepalen of ze wel of niet elke zondag open zijn. Dat klinkt misschien wel sympathiek, maar het heeft veel meer nadelen dan voordelen. Bovendien: de meeste winkeliers willen dit zelf helemaal niet. Ze moeten hun personeel veel meer betalen en de praktijk van open zondagen nu (7-12 keer per jaar) laat zien dat het helemaal niet leidt tot omzetstijging. Mensen geven hun geld nu eenmaal maar een keer uit. Voor de SP telt zwaar dat elke zondag open ten koste gaat van het sociale leven van vooral kleine winkeliers en hun personeel. De zelfstandige winkeliers maken nu al heel veel uren en zouden zo ook hun enige vrije dag moeten opofferen.

Duidelijk werd ook dat Jong Uden zich voor de kar laat spannen van één winkel: Living 4 all op de Industrielaan. Die winkel wil per se alle zondagen open om zo klanten af te snoepen van meubelwinkels in de omgeving. Ze beweren dat zij een ‘toeristische attractie’ zijn en daarom alle zondagen open mogen zijn. Maar zo is de wet niet. De toeristische aantrekkingskracht moet voortkomen uit juist iets anders dan de winkel zelf, bijvoorbeeld het strand in Scheveningen of een oude stadskern in Boertange. Living 4 All en Jong Uden willen dus misbruik maken van de wet.

De verenigde winkeliers, de meubelbranche in Uden en de meubelwinkels in de omgeving van Uden hebben inmiddels laten weten ook fel tegen de plannen van Jong Uden te zijn. Ook de PvdA en het CDA lieten doorschemeren het voorstel niet te steunen. Alles hangt af van VVD-leefbaar: als zij voor zijn is er een krappe meerderheid (14-13) vóór, als ze tegen zijn, een ruime meerderheid tegen. Op 8 juli besluit de raad, de uitkomt leest u later.

U bent hier