h

Hoek Promenade a.k.a. Centrum-West

11 december 2010

Hoek Promenade a.k.a. Centrum-West

Afgelopen week kregen we als raadsleden een update over de stand van zaken Hoek Promenade (Centrum-West). Voor dit project heeft het college samen met een klankbordgroep naar diverse varianten binnen dit project gekeken. Als SP zien wij weer dat het plan veel te grootschalig aan het worden is. Wij kunnen ons niet vinden in de sloop van een groot deel van de Kerkstraat.

Hoek Promenade

Informatieronde
In de vorige informatieronde kregen we als raad 4 varianten te zien. Deze 4 varianten zijn teruggebracht naar 1 "hoofddenkrichting". Kenmerken van deze denkrichting zijn; maximale verplaatsing pastoor Spieringsstraat, groot bouwblok voor meerdere trekkers, sloop van gebouwen en het karakter van de Kerkstraat, aanleg van een rotonde Kerkstraat-St.Janstraat.

Kerkstraat Uden weergeven op een grotere kaart

Centrum-West
Het plan begint weer veel weg te krijgen van het grootschalige Centrum-West plan. Ja, zelfs een koopgoot kwam weer ter sprake. Weet u niet wat dit is, voorbeelden hebben ze in Nijmegen en Rotterdam. Af en toe zou je bijna vergeten dat we het hier over Uden hebben, een gewoon plattelandsdorp uit Brabant. Je zou toch ook denken dat men heeft geleerd van eerder gemaakte fouten. Weer is er een ongelooflijk vertrouwen in marktpartijen (projectontwikkelaar, adviesbureau's) en hun visie over hoe een centrum aangepakt moet worden. Hetzelfde (soort) bureau's die zoveel vertrouwen hadden in plan Centrum-West. Het is natuurlijk ook wel iets menselijks, mooie grote nieuwe projecten bouwen. Ik zie dit dagelijks bij mijn kinderen en hun blokkendoos, iedere dag proberen ze weer die veel te grote toren te bouwen. "Kijk eens papa, grote toren, mooi". En iedere dag eindigt deze toren weer in een ravage op onze vloer. Maar ja, mijn kinderen laten hooguit wat krassen achter op het laminaat. Onze bestuurders moeten bij falen steeds grotere strepen zetten in de begroting, strepen door goede voorzieningen van onze burgers.

Udense wens
Deze grootschaligheid werd gebracht als een wens van o.a. de Udense burgers, dit hadden ze immers in de klankbordgroep aangegeven. Maar als wij aan de Udense burgers vragen wat ze van dit plan vinden horen we vooral dat ze een kleinschalige aanpak wensen. Dat de gemeente niet weer miljoenen op het spel moet zetten in een veel te groot plan. Wij horen van burgers dat ze hun dorp willen behouden en niet zitten te wachten op stadse fratsen. Waar komt dit verschil toch vandaan? Vragen wij niet de juiste vragen? Horen wij alleen wat we willen horen? Of is het college misschien doof voor de realiteit en doet ze aan kersen plukken.

Promenade

Wat nu?
Het projectteam gaat nu verder met uitwerken van de plannen en zal ons als raad nog éénmaal informeren. Hierna gaan we als raad een keuze maken over dit deel van het Centrum (april 2011). Als SP willen we dat de Kerkstraat in zijn huidige vorm behouden blijft. De straat moet herkenbaar blijven met bebouwing aan beide kanten. Hierbij zal er beperkt gesloopt kunnen worden. Er kan ook beperkt gebouwd worden aan de Promenade zodat deze aantrekkelijker wordt om in te winkelen. Verder willen we geen grootschalige gebouwen, de kerk moet het meest markante gebouw in dit gebied blijven. Kleinschalige gebouwen hebben veel meer uitstraling dan de honderd op een hoop nieuwbouw die projectontwikkelaars als standaard hebben gemaakt. Ook krijgen lokale ondernemers bij kleinschalige aanpak de mogelijkheid om zelf een pand neer te zetten en wordt ons centrum niet langzaam het eigendom van grote investeerders die alleen oog hebben voor landelijke winkelformules.

U bent hier