h

Verkeersregelaars Trap-in en Avondvierdaagse

21 december 2010

Verkeersregelaars Trap-in en Avondvierdaagse

trapin Na de aangenomen motie van SP-raadslid Jan Verbruggen is het weer mogelijk dat er verkeersregelaars ingezet worden bij de evenementen Trap-In en Avondvierdaagse. De motie was nodig omdat overleg met het college niet leidde tot een ander standpunt.

De afgelopen edities van deze evenementen was er immers alleen inzet van verkeersbegeleiders. Verkeersbegeleiders zijn vrijwilligers die geen wettelijke bevoegdheden hebben en automobilisten bijvoorbeeld geen stopteken kunnen geven. Door de onduidelijkheid over bevoegdheden ontstaan er soms gevaarlijke situaties als deze vrijwilligers het verkeer rond deze evenementen in goede banen proberen te leiden. Gevaarlijke situaties voor zowel de deelnemers als de verkeersbegeleiders.

Diverse keren heeft Jan over dit onderwerp schriftelijke vragen gesteld of het voor behandeling op de agenda van de raad laten zetten. En keer op keer zonder het gewenste resultaat. Of het was niet aan de raad om hier een oordeel over te hebben, of het viel wel mee met de onveiligheid. Ondanks deze tegenslagen liet Jan zich hierover niet uit het veld slaan. Dit mede omdat het onderwerp, de veiligheid van deelnemers aan de evenementen, te belangrijk is.

vierdaagse

Daarom heeft hij afgelopen commissievergadering een opinienota besproken waarmee hij uiteindelijk de andere raadsleden heeft kunnen laten inzien dat de gemeenteraad hierin wel degelijk een rol kan spelen. Overleg na deze vergadering leidde niet tot wijziging van standpunten bij het college. Om het college toch zover te krijgen om te doen wat de gemeenteraad wenselijk acht, heeft Jan afgelopen raadsvergadering hierover een motie ingediend. Een motie waarin de gemeenteraad het college opdraagt om ervoor te zorgen dat de inzet van verkeersregelaars, welke wel de juiste wettelijke bevoegdheid hebben, weer mogelijk wordt bij genoemde evenementen. Met de steun van VVD-Leefbaar Uden en Gewoon Uden kreeg deze motie een meerderheid in de raad. De volhardende houding van Jan heeft ervoor gezorgd dat deze twee evenementen, waar veel Udense burgers met veel plezier aan deelnemen, een stuk veiliger zijn in de toekomst.

U bent hier