h

Schriftelijke vragen - onderzoek website

3 februari 2012

Schriftelijke vragen - onderzoek website

De SP heeft schriftelijke vragen gesteld over het onderzoek naar een bericht op de website gekkermoethetnietworden. Als SP vinden wij persvrijheid een belangrijk grondrecht. Wij vinden dat de overheid geen invloed moet uitoefenen op publicaties in de media, de pers controleert namelijk ook het functioneren van deze overheid.

De site gekkermoethetnietworden schrijft op een ironische manier over Uden en omstreken. Onlangs was er een artikel verschenen waarin een verband werd gelegd tussen het moeten verlaten van het clubhuis in Amsterdam door de Hells Angels, en de vele lege (bedrijfs)gebouwen in Uden. De politie is een onderzoek naar dit artikel gestart en als gevolg moesten de webmaster en redacteur zichzelf komen verantwoorden op het politiebureau in Uden.

Wij vinden dat de overheid te ver gaat als deze via zijn sterke arm publicaties probeert te beïnvloeden. De politie maakte namelijk kenbaar tijdens dit bezoek dat dit artikel tot vervolging kon leiden. Zo zou er eventueel sprake van laster of smaad kunnen zijn. Als SP vinden wij het optreden van de politie in deze niet correct. Iedereen in Nederland mag namelijk vrij publiceren wat hij of zij wil. Dit kan slechts in beperkte gevallen tot een vervolging leiden. Mocht de politie al overgaan tot een onderzoek dan moet dit met uiterste terughoudendheid. In dit geval had tijdens het onderzoek geconcludeerd kunnen worden dat het hier een ironisch artikel betrof en er geen reden was om betrokken te verhoren/ondervragen.

Het is ons niet duidelijk welke rol het bestuur in Uden heeft gespeeld in dit onderzoek. Ook is ons niet duidelijk wie het initiatief heeft genomen om dit onderzoek te starten. Daarom hebben we vragen gesteld aan het college om hier duidelijkheid over te krijgen. Ook willen we graag weten of we deze handelswijze vaker kunnen verwachten nu bij de politie de regionale korpsen worden vervangen door één landelijk korps.

De vragen zijn hier terug te lezen: schriftelijke vragen in PDF

reageer

U bent hier