h

Congres XVIII

4 juni 2012

Congres XVIII

Congres 18
Afgelopen zaterdag was het 18e SP congres in het Chassé Theater in Breda. Samen met Spencer, Marianne, John Pierre, en Patricia ben ik daar naar toe geweest. Samen met ruim 900 afgevaardigden uit het hele land. Voor Spencer z’n 17e congres, voor mij het eerste. Dus ondanks dat ik niet wist wat me te wachten stond had ik een goede leermeester bij.

Uiteraard was het belangrijkste het kiezen van partijvoorzitter, partijsecretaris en 9 nieuwe leden voor het partijbestuur. Nu was hier bij gebrek aan tegenkandidaten niet heel veel te kiezen (er moesten 9 bestuursleden gekozen worden en er waren 9 kandidaten).

Ook moest het congresstuk 1 voor allen goedgekeurd worden. In dat congresstuk wordt ingegaan op de vraag of de uitgangspunten, visie, analyses en standpunten nog steeds kunnen rekenen op een groot draagvlak binnen de partij. Diverse vertegenwoordigers van afdelingen uit heel het land hadden nog wat wijzigen waarover gestemd moest worden. Gezien het feit dat 1 voor allen grotendeels is gebaseerd op ons heel de mens beginselprogramma waren de meeste wijzigingen taaltechnisch. “Kun je dat niet beter zo zeggen ..”

Op het congres werden Jan de Wit en Tonnie Wouters gedecoreerd met de Gouden Tomaat voor hun inzet voor de partij.

Na alle serieuze zaken was het tijd voor een luchtige onderbreking welke verzorgt werd door Guido Weijers. Hij stelde zich op als tegenkandidaat met ideeën over het recht van de sterkste, “ieder voor zich en Darwin doet de rest”. Hierdoor werd Emiel unaniem verkozen als lijsttrekker.

Daarna gaf Emiel nog een toespraak over de komende verkiezingen op 12 september. “De keuze is simpel. Moet het liberaler, of socialer? Ik ben er klaar voor, de SP is er klaar voor!” En uiteraard sloot Bob Fosko de dag weer spetterend af. Waarna we ons op de zonnige namiddag weer naar Uden begaven.

Een kleine schaduw werd over de dag geworpen door het onwel worden van Jan Marijnissen maar volgens laatste berichten gaat het goed met hem. In ieder geval beterschap vanuit Uden.

congresgangers ude n

Ton Segers

U bent hier