h

Column: Het grote bang maken

30 augustus 2012

Column: Het grote bang maken

SP in VenhorstHet is eind augustus en we hebben net met acht mensen in Venhorst huis-aan-huis folders verspreid. Mooi werk, want je krijgt heel wat positieve reacties aan de deur. We zijn al twee weken aan het campagne voeren en ik heb intussen honderden mensen gesproken. De meeste stellen het erg op prijs dat we persoonlijk een brief van Emile Roemer brengen. Af en toe kom je iemand tegen die niks van de SP wil weten, maar daar staan zeker tien keer vaker duimen omhoog tegenover!

Wat me opvalt is dat niemand onder de indruk is van de grote bangmakerij die inmiddels door sommige politieke tegenstanders gestart is. Rutte heeft nachtmerries over Emile in het torentje; anderen zeggen dat de SP Nederland kapot zal maken. Quote plaatste een geshopte en zeer onsmakelijke foto en in koor prediken ze hel en verdoemenis als mensen zo dom zijn op de SP te stemmen.

Herinnert u zich 2004 nog? Toen mochten we voor of tegen de Europese grondwet stemmen. De SP voerde massief campagne tegen die ‘grondwet’ en vooraf werd langzamerhand duidelijk dat veel mensen - net als nu - achter de SP stonden. Ook toen barstte het grote bang maken los: er zou oorlog komen, hongersnood, terug naar de middeleeuwen; Nederland zou zich isoleren en alle mogelijke onheil over zich uitstorten als mensen zo dom waren ‘nee’ te zeggen.

We zeiden ‘nee’ met tweederde van de bevolking. Oorlog en andere rampspoed bleven uit en Nederland is nog steeds lid van de wereldgemeenschap en haalde de nodige gouden medailles op de Olympische Spelen... Zo zal het op 12 september ook zijn: veel meer mensen dan ooit zullen SP stemmen en onze Emile zal echt niet vanuit het Torentje met een kettingzaag gaan zwaaien.

Meestal lach ik om die bangmakerij, maar soms ben ik er echt heel boos om. ‘Hoor wie het zegt’, denk ik dan. Wie heeft hier de zorg en het onderwijs verslechterd? Wie heeft hier de publieke diensten als de posterijen, de nutsbedrijven of het openbaar vervoer om zeep geholpen? Wie heeft hier de markt en de winst voorrang gegeven op de mensen en de publieke zaak? Wie heeft hier de kettingzaag gezet in sociale voorzieningen? Laat al die bangmakers maar eens in de spiegel kijken... En laat ze ook vooral nadenken over de uitwerking van hun dreigementen. De meeste mensen zijn echt niet zo dom om daar in te trappen. Daarom gaat de duim zo vaak omhoog als we langskomen met brieven van Emile Roemer. Zoals vanavond in Venhorst...

Spencer Zeegers

U bent hier