h

Melding CBP misbruik inkomensgegevens

26 september 2013

Melding CBP misbruik inkomensgegevens

SP Uden heeft een melding gedaan bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) over het misbruik van de inkomensgegevens door Area en gemeente Uden.

Area mocht bij de belastingdienst de inkomensgegevens van haar huurders opvragen om de inkomensafhankelijke huurverhoging toe te passen. Area mag deze gegevens ook alleen gebruiken voor deze huurverhoging, dit staat zo in de wet waarmee kabinet Rutte de inkomensafhankelijke huurverhoging heeft ingevoerd.

Nu lezen we in de prestatieafspraken tussen Area en de gemeente Uden dat deze vooral beleid gaan voeren op het vermeende goedkope scheefwonen. Op de vraag hoe ze gaan bepalen of bewoners scheefwonen was het antwoord dat Area dit gaat monitoren met de gegevens die ze hebben ontvangen van de belastingdienst. Dit is dus misbruik van de ontvangen gegevens.

Omdat Area en de gemeente Uden de inkomensgegevens misbruiken heeft SP Uden een melding (signaal) gedaan bij het CBP. Het CBP ziet erop toe dat er geen misbruik wordt gemaakt van persoonsgegevens en bij misstanden kunnen burgers of instanties dat bij hen melden. Het CBP gaat er dan op toezien dat gegevens correct worden gebruikt. In dit geval zou dit moeten betekenen dat het CBP erop gaat toezien dat deze gegevens vernietigd gaan worden en niet worden gebruikt voor andere doeleinden dan de huurverhoging.

De gemeenteraad heeft donderdag 26 september een informatieavond met Area en het College over de prestatieafspraken. Naast het misbruik van deze gegevens missen we nog veel zaken in deze prestatieafspraken. Er is geen aandacht voor tekort aan woningen voor ouderen, geen afspraken over urgentiebeleid, geen afspraken over verduurzamen bestaande woningen, etc.

 

Reactie toevoegen

U bent hier