h

Rekenkameronderzoek BSOB

20 december 2013

Rekenkameronderzoek BSOB

De SP motie om een onafhankelijk rekenkameronderzoek te laten uitvoeren naar de belastingsamenwerking BSOB is door een meerderheid van de raad aangenomen. Aanleiding voor het onderzoek is de slechte start die de belastingsamenwerking heeft gemaakt.

Na de start van de belastingssamenwerking bleek er veel mis te gaan. Inwoners klaagden over slechte bereikbaarheid van de BSOB. Verzoeken tot een betalingsregeling raakte zoek. Verkeerde aanmaningen werden verstuurd. Daarnaast gaf de waarderingskamer, welke controleert of een gemeente correct de belastingen uitvoert, de belastingsamenwerking het slechts mogelijke oordeel. Volgens de waarderingskamer moest de dienst dringend verbeterd worden.

Nadat de eerste signalen werden afgedaan als gevolgen van kinderziektes en er geen urgentie leek bij het bestuur van de BSOB om zaken aan te pakken is in een later stadium deze urgentie wel ontstaan. Het bestuur heeft de weg ingezet om zich te verbeteren en de eerste tekenen van verbetering laten zich zien.

Toch wilde wij als SP graag een onderzoek naar de BSOB om hiervan te leren. Als gemeente werken we veel samen met omliggende gemeentes en dit wordt in de toekomst alleen maar meer. Wij vinden dat een onderzoek naar de BSOB ons als gemeenteraad veel kan leren. We willen aanbevelingen hoe we in de toekomst samenwerkingsverbanden vooraf beter moeten vormgeven. Ook willen we aanbevelingen hoe we beter controle kunnen houden op samenwerkingsverbanden.

In eerste instantie wilde we het zwaarste onderzoeksmiddel inzetten, namelijk een gemeentelijke enquete. In de commissievergadering bleek echter al snel dat hier geen meerderheid voor zou komen. Een onderzoek door de rekenkamer leek wel op een meerderheid te kunnen rekenen. Het verbaasde ons dan ook dat de coalitiepartijen, VVD-LU, Jong Uden, PvdA en D66 alles uit de kast trokken om dit onderzoek niet door te laten gaan. De coalitie vond dat we dit best konden afdoen door een keer bij elkaar te gaan zitten en het er dan over te hebben. Onbegrijpelijk omdat hiermee het gevoel ontstond alsof er iets niet onderzocht mocht worden, alsof er iets te verbergen is. Wellicht kwam de opstelling van de coalitie ook doordat de voorzitter van het dagelijks bestuur de VVD-LU wethouder Rene Peerenboom is.

Doordat de coalitie niet volledig aanwezig was en het CDA en Gewoon Uden onze motie wel steunden haalde we een meerderheid en gaat het onderzoek door de rekenkamer er komen.

Reactie toevoegen

U bent hier