h

MAASHORSTGEMEENTE

10 juli 2015

MAASHORSTGEMEENTE

Foto: SP

De gemeenteraad heeft het voorstel van het college aangenomen om samen met Landerd te gaan werken aan het vormen van een Maashorstgemeente.

Ondanks dat de gemeenteraad in Landerd besloten heeft om het besluit niet eerder dan november te behandelen en eerst in oktober een referendum onder de bevolking te houden, wilde de Udense gemeenteraad niets van een uitstel weten.

Spencer Zeegers deed een voorstel tot uitstel omdat we dan meer tijd hebben om de inwoners goed bij eventuele fusie- of samenwerkingsplannen te betrekken. Maar dat vonden de andere fracties niet nodig. We moeten daadkrachtig zijn en laten zien wat we willen volgens hen. Spencer maakte hierop de terrechte vergelijking met een sketsch van Herman Finkers: "...ik ben niet getrouwd omdat mijn schoonouders geen kinderen konden krijgen...". Zal het zo ook in Uden gaan? We wilden wel groter worden, maar onze buurgemeentes hadden geen fusiepartner nodig?

Het fusieproces zal zijn eigen dynamiek krijgen waarbij we als SP zo duidelijk mogelijk willen zijn. Wij vinden Uden groot genoeg om zelfstandig te blijven. Wij zijn echter niet tegen een fusie- of vergaande samenwerking met buurgemeentes. Hierbij moet het vooral om de inhoud gaan en niet om hoeveel inwoners de nieuwe gemeente krijgt. Maar wat voor ons vooral voorop staat is dat de inwoners bij plannen betrokken moeten worden. Niet door een keer te mogen komen praten op een inspraakavond, maar door echt naar hen te luisten. Wij vinden dat inwoners op de eerste plaats zelf gaan over hoe groot hun gemeente moet worden. Wij vinden een referendum een geschikt middel, wij hebben namelijk veel vertrouwen in onze inwoners dat ze dan een weloverwogen keuze gaan maken. Natuurlijk zullen emoties ook een rol spelen, maar mensen zullen vooral een keuze maken die volgens hen het beste is voor hun toekomstige gemeente. Een keuze met het verstand en hart, iets wat sommige raadsleden ook eens zouden moeten proberen.

U bent hier