h

Opvang vluchtelingen in Uden

8 juli 2023

Opvang vluchtelingen in Uden

Foto: SP

Afgelopen week werden we verrast door de mededeling dat hotel van der Valk met het COA een overeenkomst heeft gesloten om 300 vluchtelingen op te vangen. Het college heeft afgelopen week besloten dat mogelijk te maken. De gemeenteraad – en dus ook de inwoners – hebben hierover geen zeggenschap.

Wij vinden het belangrijk dat Maashorst zijn steentje bij draagt aan de opvang van vluchtelingen: de opvang in ter Apel loopt over. De bevolking daar kan de druk niet langer aan. Inhumane opvang van vluchtelingen in een rijk land is niet acceptabel.

Maar we hebben echter wel enige bedenkingen bij dit besluit,
Ten eerste vinden we deze locatie ongeschikt, deze buurt heeft al genoeg voor zijn kiezen gehad.
Ten tweede vinden we 300 te veel. Een aantal van 150 op 1 locatie past veel beter bij de maat van de gemeente.
Ten derde: de gemeente had zelf een plan moeten maken in plaats van het overlaten aan het Rijk, het COA en van der Valk. In oktober 2022 heeft SP al vragen gesteld: kom met een plan, hou zelf de regie.

Er is veel mis met het landelijk beleid.
Kansloze 'veiliglanders' moeten zo snel mogelijk terug. Echte vluchtelingen moeten zo snel mogelijk doorstromen. Daarvoor zijn veel huizen nodig. Combineer dat met de woonopgave voor onze eigen inwoners en ga vlug veel en betaalbaar bouwen.

Natuurlijk zullen we in de raad dit (voldongen) besluit nauwgezet volgen.

Reactie toevoegen

U bent hier