h

:: Bestaanszekerheid

 

:: VERKIEZINGSPROGRAMMA 2014-2018

 PDF :: overzicht :: vorige :: volgende

:: Bestaanszekerheid

 

De gevolgen van de crisis zijn ook in Uden duidelijk merkbaar. Veel mensen zijn hun baan kwijt en komen als ze niet snel nieuw werk vinden, in de problemen. De schuldenproblemen lopen op, bijvoorbeeld door hoge huren of hypotheken; het is onjuist dat te wijten aan het gedrag van mensen.

Armoede
De druk op de gemeentelijke sociale dienst neemt toe; de voedselbank in Veghel kent een groeiend aantal Udense ‘klanten’ en armoede is al lang geen uitzonderlijk verschijnsel. De toenemende armoede en schuldenproblematiek leiden ertoe dat steeds meer mensen buiten hun schuld aan de kant komen staan.

De gemeentelijke sociale dienst moet tiptop in orde zijn om mensen in de knel goed te helpen. Met uitkeringen, met schuldpreventie en -sanering, met begeleiden naar een betaalde baan en met een goede samenwerking met allerlei instanties, zoals het UWV, de energiebedrijven en Area.

Bureaucratie
Op het spreekuur van de SP-Hulpdienst hebben we de laatste jaren veel mensen geholpen die vastliepen in bureaucratie, onbegrip en ellenlange procedures. Ook bleek in een aantal gevallen dat mensen ten onrechte niet in aanmerking kwamen voor wettelijke regelingen. Er is te weinig capaciteit om de schuldsanering vlot af te werken.

Participatiewet
Ook op het terrein van uitkeringen wil het Rijk de nodige zaken overhevelen naar de gemeentes. Er is een nieuwe wet in de maak die de huidige WSW, de Wajong en de Bijstandswet gaat vervangen. Een eerste versie van die wet heeft het niet gehaald, maar de volgende ‘Participatiewet’ komt eraan. De eerste geluiden zijn negatief: velen zullen hun bestaanszekerheid kwijtraken. De WSW wordt afgeschaft, 70.000 banen verdwijnen. Wajong-ers worden massaal herkeurd, zodat velen hun uitkering zullen verliezen én geen werk kunnen vinden. Waar WSW-ers nu nog kunnen rekenen op een echt loon met een echte CAO, is dat in de toekomst niet meer zo. Ook dreigt de zogenaamde gezinsbijstand, waardoor het inkomen van werkende kinderen opeens meetelt voor de uitkering. SP-kamerlid Sadet Karabulut zei hier onlangs over: ‘Het is cynisch dat juist een wet die ‘Participatiewet’ heet voor meer werkloosheid en uitsluiting gaat zorgen. Laat het kabinet eerst de banen regelen in plaats van bestaande eerlijke banen te schrappen. We moeten juist nu zorgen voor goede begeleiding en opleiding en daar dus niet op bezuinigen.’

Dit wil de SP:

  • Armoede bestrijden. Maximaal benutten van de wettelijke mogelijkheden om armoede te bestrijden, o.a. met de bijzondere bijstand, premies voor vrijwilligerswerk en mantelzorg en collectieve verzekeringen.
  • Eerlijk loon voor eerlijk werk, voor iedereen. De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld door arbeidsgehandicapten in loondienst te nemen.
  • Bureaucratiebrigade. Er komt een bureaucratiebrigade die alle werkprocessen van de Sociale Dienst onderzoekt op overbodige regels en voorschriften. In die brigade zitten tenminste twee mensen die zelf een uitkering hebben. Na dat onderzoek komt er een voorstel om overbodige regels te schrappen en de procedures eenvoudiger te maken.
  • Betere schuldhulpverlening. De capaciteit van de afdeling schuldhulpverlening wordt verhoogd totdat alle achterstanden zijn weggewerkt.
  • Betere werk/re-integratie. De huidige afdeling werk/re-integratie van de gemeente wordt versterkt, zodat het niet meer nodig is commerciële reïntegratiebedrijven in te huren. Er komt speciale aandacht voor 45-plussers, bijvoorbeeld met (om)scholing of langdurige begeleiding naar werk.
  • Vrijwilligerswerk blijft vrijwilligerswerk; geen verplicht vrijwilligerswerk in ruil voor een uitkering.
  • Armoede bestrijden. Het bestaande armoedebeleid wordt uitgebreid.
  • Ondersteunen voedselbank. De voedselbank is (helaas) noodzakelijk gebleken voor tientallen gezinnen uit Uden. Zolang die noodzaak bestaat, kan de voedselbank rekenen op actieve ondersteuning door de gemeente.

>> Cultuur, Verenigingsleven & Welzijn

:: Hoofdstukken

PDF :: inleiding :: speerpunten :: wonen & wijken :: zorg :: werk & economie :: bestaanszekerheid :: cultuur, verenigingsleven & welzijn :: natuur, recreatie, buitengebied & duurzaamheid :: onderwijs :: besturen & geld :: kandidaten

:: verkiezingsprogramma 2014-2018

U bent hier