h

:: Cultuur, verenigingsleven & welzijn

:: VERKIEZINGSPROGRAMMA 2014-2018

 PDF :: overzicht :: vorige :: volgende

:: cultuur, verenigingsleven & welzijn

 

Uden kent een actief verenigingsleven; vele mensen zijn actief met sport, cultuur of hobby’s. Dit is een groot goed en veel verenigingen draaien op eigen kracht of met minimale steun.

Accommodaties
Het is de taak van de gemeente de verenigingen te ondersteunen, onder andere met voldoende en betaalbare accommodaties. Velen, waaronder de SP, hebben fundamentele kritiek op het huidige accommodatiebeleid. Het is te grootschalig, sluit eigen accommodaties van verenigingen uit door gedwongen winkelnering bij de gemeentelijke accommodaties en wordt op termijn onbetaalbaar. We vinden de pogingen om te komen tot 6 grootschalige zogenaamde MFA’s (multifunctionele accommodaties) slecht; mensen hebben niet meer het gevoel dat het gebouw ván hun is. Ook worden de afstanden tussen de buurten en het wijkgebouw te groot. Kleine gebouwtjes, die door mensen zelf beheerd worden, moeten vroeger of later sluiten.

De SP wil een ander accommodatiebeleid, waar mensen meer te vertellen hebben over ‘hun’ gebouw, en waarin kleinere accommodaties goed verdeeld zijn over de diverse wijken en dorpen. Verenigingen die zelf een gebouw beheren moeten als dat nodig is, ook kunnen rekenen op steun. Daarnaast moet bij vrijkomende gebouwen zoals scholen of klaslokalen direct gekeken worden of ze een nieuwe functie kunnen krijgen voor het verenigingsleven of sociale samenhang..

Het accommodatiebeleid hangt nauw samen met de wijkaanpak. Ook daar zien we dat de huidige coalitie gekozen heeft voor schaalvergroting met de zogenaamde gebiedsplatforms. Die platforms vertegenwoordigen niemand en hoeven alleen maar ‘mee te denken’. Dat is bij wijkraden en buurtverenigingen echt anders; die organiseren activiteiten en behartigen de belangen van buurt- en wijkbewoners. Bovendien werken ze in een goed overzichtelijk gebied.

De buurt is de maat
De SP wil dat de schaalgrootte weer terug gaat naar wijk- en buurtniveau. Pas dan kunnen mensen echt invloed hebben op wat er in hun buurt gebeurt. Daarnaast willen we allerlei activiteiten bevorderen, van buurtbarbecues tot veiligheidsacties. Voor Volkel en Odiliapeel is de schaal van de huidige Dorpsraden in onze ogen goed; beide dorpsraden hebben – al jaren – laten zien actief de belangen van bewoners te behartigen.

Bij een goed wijkbeleid horen ook de sociale wijkteams die we in het hoofdstuk over zorg beschreven. Die wijkteams hebben alle baat bij goed draaiende en actieve buurtverenigingen en wijkraden én bij een goede laagdrempelige accommodatie in de wijk.

Cultuur
Begin 2012 leek het erop dat Uden enkele miljoenen moest bezuinigen. De huidige coalitie zette de botte bijl in de cultuur: Het MRK dicht, Theaterspoor afgelopen, MIK (voorheen CKVU) sluiten en de cultuuractiviteiten van De Pul (Compass) schrappen. Gelukkig bleek de tekorten later mee te vallen en de bezuinigingen op cultuur vervielen grotendeels. Maar ze hangen nog als een zwaard van Damocles boven de instellingen…

Oneerlijk en onrechtvaardig is dat het geprivatiseerde Markant geen enkele bezuiniging kreeg, omdat dat contractueel vastgelegd is; al eerder noemde de SP dat contract een blunder van formaat. En dat terwijl de private onderneming Markant verreweg de meeste subsidie krijgt…anderhalf miljoen per jaar!

Dit wil de SP:

  • Een beter accommodatiebeleid, gebaseerd op kleinschaligheid en laagdrempeligheid. Accommodaties zijn niet alleen vóór de mensen, maar ook ván…
  • Wijkbeleid terug naar de schaal van wijken, buurten en dorpen. Actief ondersteunen van buurtverenigingen die activiteiten organiseren en daarmee de sociale samenhang bevorderen. Gebiedsplatforms moeten weer representatieve vertegenwoordigers van de wijk zijn, de schaal wordt verkleind.
  • Sociale wijkteams werken nauw samen met buurtverenigingen, dorps/wijkraden en andere actieve wijkbewoners.
  • Cultuur blijft laagdrempelig; daarom kunnen Theaterspoor (kinderen) en De Pul/Compass blijven rekenen op cultuursubsidie. Pop- en jongerencultuur zijn en blijven twee sterke punten van Uden.
  • Het MRK – ook een van de Udense parels - blijft behouden en kan blijven rekenen op subsidie; wel willen we nogmaals bekijken of er samenwerkingspartners zijn.
  • Eerlijke verdeling cultuurbudget. Er komt een grondig onderzoek naar de mogelijkheden om het domme contract met Markant open te breken. Als die mogelijkheid er is, is Markant bij een eventuele nieuwe bezuinigingsronde ook in beeld.
  • Stichting C gaat door. Ze heeft haar bestaansrecht voldoende bewezen en maakt kunst en cultuur laagdrempelig voor kinderen en jeugd. Bovendien werkt de stichting als ‘cement’ tussen scholen en cultuurorganisaties.

>> Natuur, Recreatie, Buitengebied & Duurzaamheid

:: Hoofdstukken

PDF :: inleiding :: speerpunten :: wonen & wijken :: zorg :: werk & economie :: bestaanszekerheid :: cultuur, verenigingsleven & welzijn :: natuur, recreatie, buitengebied & duurzaamheid :: onderwijs :: besturen & geld :: kandidaten

:: verkiezingsprogramma 2014-2018

U bent hier