h

:: Zorg

 

:: VERKIEZINGSPROGRAMMA 2014-2018

 PDF :: overzicht :: vorige :: volgende

:: zorg

 

Het Rijk draagt steeds meer zorgtaken over aan de gemeentes, de zogenaamde ‘transities’. Een paar jaar geleden begon dit met de thuiszorg in WMO, nu gaat de gemeente de verantwoordelijkheid krijgen over de jeugdzorg en onderdelen van de AWBZ zoals begeleid wonen en dagbesteding.

Bezuinigingen
Eén ding is duidelijk: gemeenten krijgen veel minder geld om dit werk te doen! Bij de thuiszorg is dit maar liefst 40%, bij de jeugdzorg naar verwachting 25%. Daarnaast verliezen mensen het recht op zorg; daarvoor in de plaats is er een vage ‘compensatieplicht’ bij gemeenten. De mooiste en duurste woorden worden van stal gehaald om deze bezuinigingen mooi te verpakken, zoals ‘eigen kracht’, ‘kanteling’ of ‘participatiesamenleving’. De overheid voert dus - ondanks alle mooie verhalen en dure benamingen - een ordinaire bezuiniging door. En gemeentes moeten daardoor kiezen. Goede thuiszorg leveren of belastingen verhogen? Goed onderhoud aan de wegen of helpen van kinderen in de knel? Dagbesteding voor mensen met beginnende Alzheimer of cultuursubsidie? Mensen met psychiatrische problemen goed begeleiden of geld stoppen in prestigeprojecten?

Deze bezuiniging mag niet ten koste gaan van de zorg die mensen nodig hebben. De SP wil voorkomen dat de zorgmedewerkers, juist zij die de zorg leveren, deze bezuiniging moeten betalen door het inleveren van loon en slechtere arbeidsomstandigheden.

Zorg in de buurt, zorg voor elkaar
De SP wil dat de voorzieningen in de WMO voor iedereen toegankelijk en op peil blijven. Goede voorzieningen in de WMO zorgen ervoor dat inwoners langer in hun eigen omgeving kunnen wonen en meer kwaliteit van leven ervaren.

Dat laatste is overigens van wezenlijk belang voor het groeiend aantal ouderen in Uden. Terecht hebben enkele belangenorganisaties laten zien dat er behoorlijke tekorten in zorgwoningen en zorgvoorzieningen (bijvoorbeeld kleinschalige verpleegzorg in de wijk) dreigen, als er nu geen actie ondernomen wordt. Daarbij gaat het om veel meer dan alleen gebouwen; in elke wijk horen ook makkelijk bereikbare voorzieningen en een goed zorgnetwerk. Kleinschalig georganiseerde buurtzorg en sociale wijkteams zijn hiervoor belangrijk. Overigens willen we nadrukkelijk stellen dat oud zijn niet per se hetzelfde is als zorgbehoeftig. Er zijn veel ouderen die het prima redden zonder (veel) professionele zorg. Toch is de kans op gezondheidsproblemen groter naar mate de leeftijd oploopt.

Dit wil de SP:

  • Een garantie voor behoud van kwaliteit van zorg.
  • Eigen bijdragen worden afgeschaft voor mensen met een minimaal inkomen, voor de overige zo laag mogelijk.
  • Geen aanbestedingen zorg op de vrije markt van prijsvechters, maar gebruik maken van de bestaande regionale of plaatselijke zorgorganisaties, zodat kennis, kunde en bestaande relaties met de cliënten behouden blijven.
  • Makkelijke en rompslompvrije indicatiestellingen.
  • Belangrijk werk verdient een goed loon, conform de diverse cao’s. We willen de zogenaamde ‘alpha-hulp-constructie’ stoppen. Daarbij werken thuiszorgmedewerkers nu voor een te laag loon, dit moet en kan beter.
  • Zorg voor de mantelzorger. Veel familieleden en vrienden leveren al mantelzorg. Deze mensen verdienen ondersteuning en moeten ontzien worden. Ook is respijtzorg belangrijk, zodat mantelzorgers eens een keer ‘vrij’ kunnen nemen.
  • Kwaliteit thuiszorg behouden. Onlangs is de zogenaamde signaleringsfunctie uit de taken van thuiszorgmedewerkers van niveau 1 geschrapt. Dat is dom en kortzichtig. Ook thuiszorgmedewerkers van niveau 1 moeten kunnen signaleren, natuurlijk wel voor een fatsoenlijk CAO-loon.
  • Professionele zorg waar nodig. Kinderen en jeugd in de knel moeten direct kunnen beschikken over goede professionele zorg als zij of hun ouders dat nodig hebben. De beoordeling daarvan ligt bij hulpverleners, in samenspraak met ouders. Vanuit het onderwijs moeten signalen direct serieus genomen worden en leiden tot een snelle aanpak.
  • Expertise behouden. De expertise van Bureau Jeugdzorg mag niet verdwijnen na invoering van de nieuwe Jeugdwet. Op de eerste plaats is die heel hard nodig om de Jeugdbescherming uit te (blijven) voeren, maar ook de kennis en kunde van jeugdzorgmedewerkers kan prima ingezet worden.
  • Sociale wijkteams. De SP wil sociale wijkteams, waarin o.a. de huisarts, de wijkverpleegkundige, de GGZ en het welzijnswerk zitten. Deze teams hebben als taak de zorg in de wijk te regelen, zodat bijvoorbeeld mensen langer in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Deze wijkteams kunnen indiceren voor de benodigde zorg.
  • Voldoende zorgwoningen en voorzieningen in alle wijken.
  • Levensloopbestendige woningen. Bij nieuwbouw en renovaties zijn levensloopbestendigheid en duurzaamheid vaste uitgangspunten. Die worden vastgelegd in gemeentelijke regelgeving en samenwerkingsafspraken.

>> Werk & Economie

:: Hoofdstukken

PDF :: inleiding :: speerpunten :: wonen & wijken :: zorg :: werk & economie :: bestaanszekerheid :: cultuur, verenigingsleven & welzijn :: natuur, recreatie, buitengebied & duurzaamheid :: onderwijs :: besturen & geld :: kandidaten

:: verkiezingsprogramma 2014-2018

U bent hier