h

democratie

het verkiezingsprogramma 2010-2014

PDF :: overzicht :: vorige :: volgende

 

democratie

Democratie is meer dan het tellen van stemmen en simpelweg vaststellen wie of wat de meerderheid heeft. In een democratie worden mensen betrokken bij belangrijke besluiten die over henzelf gaan (zie ook hoofdstuk over wijken en dorpen). En mogen mensen rekenen op een betrouwbare overheid, te beginnen bij de gemeenteraad en het college van B&W. Die moeten het goede voorbeeld geven, bijvoorbeeld door sober te zijn met hun eigen vergoedingen.

Veel mensen, soms zelfs binnen de gemeente lijken vergeten te zijn dat de gemeente van en voor ons allemaal is. Het is geen ‘winkel’ of ‘bedrijf’ met ‘klanten’. De gemeente, dat zijn wij! Een goed werkend en deskundig ambtelijk apparaat is in het belang van iedereen. Dienstbaarheid en luisteren naar de mensen zijn belangrijk.

De laatste jaren is er steeds meer werk uit de publieke sector naar de ‘markt’ gebracht, ook door de gemeente Uden. De hulp bij het huishouden (WMO) is daar een voorbeeld van, maar bijvoorbeeld ook het gegeven dat in het gemeentehuis steeds vaker gebruik wordt gemaakt van (dure) adviesbureaus, ook voor uitvoerend werk! Zo is het accommodatiebeleid geheel gemaakt door een extern bureau, zonder enige binding met Uden. Door steeds meer uit te besteden verdwijnt kennis uit de ambtelijke organisatie. Erger nog: zelf bestuurders raken afhankelijk van adviesbureaus en kunnen op den duur geen besluiten meer nemen zonder die bureaus.

De gemeenteraad hoort als gekozen volksvertegenwoordiging de baas te zijn; het college van B&W mag namens de raad besluiten uitvoeren. De laatste jaren heeft het college steeds meer macht naar zich toegetrokken en werd de meerderheid van de raad langzamerhand een makkelijk instemmende club. Daarmee loopt de plaatselijke democratie gevaar. De raad moet actief zijn en zelf belangrijke besluiten nemen. Raadsleden moeten ook actief zijn om naar de mensen te luisteren, dat zijn ze aan de kiezers verplicht, ook na 3 maart! De raad kan zijn werk goed doen als de politieke wil aanwezig is. Daarbij is ondersteuning door een goede griffie belangrijk.

 

ONZE VOORSTELLEN
  • De gemeenteraad wordt veel actiever in het betrekken van mensen bij de besluiten, onder andere door hoorzittingen, thema-avonden vóór besluitvorming, wijkbezoeken, overleggen met verenigingen, vrijwilligers enzovoorts.
  • Vergoedingen raad en college naar het wettelijk minimum in plaats van het maximum.
  • De bevoegdheden van B&W gaan terug naar de wettelijke taken en kleine uitvoeringskwesties.
  • Een halt aan het steeds mee inzetten van adviesbureaus en gelijktijdig versterken van (de deskundigheid en dienstbaarheid van) het ambtelijk apparaat.
ONZE VOORSTELLEN

 

 

STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP

 

Terug naar overzicht programma 2010-2014

 

STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP :: STEM SP

Inleiding Wonen Wijken en dorpen Democratie Werken WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) Bestaanszekerheid Ruimte, natuur, landbouw Cultuur en sport Veiligheid en gezondheid Onderwijs Iedereen doet mee Geld Inhoud downloaden in een PDF-bestand

U bent hier