h

:: Werk en Economie

 

:: VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022

 PDF :: overzicht :: vorige :: volgende

:: Werk en Economie

De economie groeit weer, ook in Uden. Bedrijven maken weer winst. Er wordt weer geïnvesteerd. Maar wat merken onze burgers daar nu van? Door het op orde hebben van de infrastructuur, voldoende woningen, goede scholen, het beschikbaar hebben van ruimte voor bedrijfsvestigingen en een aansprekend winkelcentrum heeft de gemeente een belangrijke invloed op de werkgelegenheid. De SP is een groot voorstander van verduurzamen van onze economie.

Dit wil de SP:

  • De jeugdwerkloosheid verdient speciale aandacht. Het vinden van een stageplaats of werk is voor jongeren een serieus probleem. Sommige jongeren hebben bijkomende problemen, omdat ze een opleiding niet hebben afgemaakt, schulden hebben of een medisch probleem. Jongeren verdienen ondersteuning om hun leven (weer) op de rit te krijgen, bijvoorbeeld door hulp bij het vinden van een (deeltijd)opleiding of door leerwerktrajecten binnen het onderwijsdomein (‘perspectiefjaar’). Wij willen ook meer ontmoetingen organiseren tussen ondernemers en werkzoekende jongeren en werkervaringsplekken bij de bedrijven stimuleren.
  • Het perspectief voor 50-plussers op een baan is ook nog steeds niet goed; er is veel verborgen werkloosheid is onder ouderen. Wij willen meer kansen voor ouderen op de arbeidsmarkt, door bijvoorbeeld omscholingstrajecten naar meer kansrijke banen in deze omgeving aan te bieden. Liefst in samenwerking met lokale ondernemers. De gemeente moet ondernemers stimuleren om ouderen aan te nemen. Daarnaast willen we af van de sollicitatieplicht voor werkloze 55-plussers; eindeloos moeten solliciteren zonder resultaat is mensonwaardig.
  • Arbeidsgehandicapten moeten alle kans krijgen te gaan werken en daarvoor een fatsoenlijk loon te verdienen. De huidige participatiewet maakt dat al veel moeilijker dan in de oude WSW, na jaren werken kom je niet of nauwelijks boven het minimumloon uit. En de nieuwe regering wil nu zelfs de loonkostensubsidie afschaffen. Krachtig gemeentelijk verzet tegen die voorgenomen afschaffing is daarom nodig. Die dreigende afschaffing betekent een enorme inkomensachteruitgang voor werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt (werken voor een bijstandsuitkering!). En voor bedrijven betekent het dat de stimulans om deze mensen aan een volwaardige baan te helpen wegvalt.
  • De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld door tenminste 5% arbeidsgehandicapten in dienst te nemen voor een fatsoenlijk salaris.
  • Arbeidsreïntegratie is wat ons betreft een gemeentelijke aangelegenheid en dat betekent dat de gemeente met hulp van het ervaren WSW-bedrijf IBN zélf de re-integratie uitvoert in plaats van dit uit te besteden aan commerciële bureaus.
  • Voor een duurzame economie is ook duurzame energieopwekking belangrijk. Door zonnepanelen op braakliggend industriegebied te plaatsen, zoals op Hoogveld- zuid, worden terreinen, die anders jarenlang nauwelijks gebruikt worden, weer nuttig gebruikt. Elders in het land wordt daarvoor ook gekeken naar bijvoorbeeld voormalige vuilstorten of naar geluidschermen langs snelwegen. Dat willen we ook in Uden.
  • Het bedrijventerrein, althans de daken van de bedrijven, is wat energieopwekking met zonnepanelen nog een braakliggend gebied. We willen dat die daken van de bedrijfspanden ook worden voorzien van zonnepanelen.
  • We willen een lokaal of regionaal energiebedrijf in handen van de gemeenschap. Als we binnen afzienbare tijd energieneutraal willen zijn moeten we dat niet overlaten aan commerciële marktpartijen, die hoofdzakelijk in winst zijn geïnteresseerd.
  • Aanpak van leegstaande panden op bestaande bedrijventerreinen. De gemeente heeft veel geld gestoken heeft in het aankopen van de gronden en om een solide infrastructuur te realiseren. We willen dat, voordat nieuwe grond verkocht wordt, alle moeite wordt gedaan wordt om nieuwe bedrijfsvestigingen naar een van de bestaande leegstaande panden te krijgen.
  • Bedrijven in het buitengebied of de bebouwde kom krijgen vaak alle ruimte om uit te breiden, vaak naar een schaal die allang niet meer in de omgeving past, terwijl die bedrijven perfect zouden passen in (lege plekken op) het bedrijventerrein. Grote bedrijven horen op het bedrijventerrein.  
  • Het aantal bezoekers aan de winkels in het centrum is de afgelopen jaren sterk teruggelopen.  Er staan ook meer panden leeg dan in vergelijkbare centra. De ruzie tussen de gemeente en de vertegenwoordigers van de centrumondernemers moet zo snel mogelijk stoppen. De gemeente moet nu eindelijk de centrumondernemers gaan helpen.
  • De Markt moet een ontmoetingsplek worden; daarom willen we die autovrij maken. Evenementen in het centrum, en in het bijzonder op de Markt, kunnen bijdragen aan een goede sfeer en de aantrekkelijkheid. Maar we willen niet dat geluid of andere overlast zo sterk is dat bijvoorbeeld de winkeliers aan de zuidzijde of omwonenden daar bovenmatig veel last van hebben.
  • Tot slot moet de toegankelijkheid van het centrum voor mensen met een handicap flink omhoog, zoals de werkgroep ‘Drempels weg’ heeft voorgesteld.
  • Lege winkels en kantoren ombouwen tot woningen. Bij voorkeur een mix van betaalbare leeftijdbestendige koop- en huurwoningen. 
  • We willen op ‘stille’ dagen (bijvoorbeeld dinsdag of donderdag) het parkeertarief fors verlagen of zelfs afschaffen om het winkelbezoek te bevorderen.
  • De SP wil dat de gemeente bij aanbestedingen kijkt naar de mogelijkheid om via deze opdrachten bij te dragen aan andere beleidsdoelstellingen, zoals duurzaamheid en werkgelegenheid (social return on investment). In de aanbesteding wordt dan niet alleen op prijs geselecteerd, maar ook op (lokale) werkgelegenheidseffecten.
  • Iedereen die dat wil hoort toegang te hebben tot snel internet. Daarom willen we ook de laatste paar honderd woningen in het buitengebied aansluiten op glasvezel.

>> verkeer en vervoer

:: Hoofdstukken

PDF :: inleiding :: speerpunten :: wonen :: zorg :: armoede & schuldenbestrijding :: werk & economie :: verkeer & vervoer :: welzijn, cultuur & verenigingsleven :: natuur, recreatie, buitengebied & duurzaamheid :: onderwijs :: besturen & geld :: kandidaten

:: verkiezingsprogramma 2018-2022

U bent hier